Tule mukaan tarinalliseen opastukseen
Suomen Evakot 1939 -1944 patsaalle!

Evakkoperheen tarinassa matkataan kesään 1939, sukeltaen Laatokan rantavesiin ja jätetään rakas koti taakse, matkaten surujen ja ilojen saattamina kohti viime syksynä julkaistua evakkopatsasta.
Noin tunnin tarinallisen rooliopastuksen jälkeen jäädään keskustelemaan aiheesta Komentajanpuistoon. Oppaana toimii auktorisoitu Lahti -opas, karjalainen tarinankertoja Seija Vanhatalo os. Miikkulainen, joka on paljasjalkainen Lahtelainen ja Karjalan evakon tytär. 

Evakkopatsaan opastuskierrokset kesällä 2024

ti 4.6 klo 17-18
la 29.6 klo 17-18
ke 31.7 klo 17-18
ti 3.9. klo 17-18

Tapaaminen ja opastuksen aloitus Lahden Upseerikerhon parkkipaikalta.

Opastus kuuluu auktorisoitujen Lahti -oppaiden kesäkierroksiin ja on maksullinen 10€/hlö,
käteinen tai Mobile Pay. Sateen sattuessa, sään mukainen varustus.
Ei ennakkovarauksia, tapahtuma järjestetään, jos paikalla on yksikin osallistuja.

Juuret Karjalassa - koti Lahessa bussikireros 30.8. klo 16.30
Lisätietoja: https://ess.menoinfo.fi



Raimo Koukonen valittiin vuoden lahtelaiseksi

Lahti-Seura on valinnut vuoden 2021 lahtelaiseksi Lahden Karjalaseuran ja evakkopatsastoimikunnan puheenjohtaja Raimo Koukosen. Hän on syntynyt välirauhan aikana 1940 Porvoossa rautulaisen isän ja uusikirkkolaisen äidin jälkeläisenä eli on synnyinpaikastaan huolimatta 100 prosenttisesti karjalainen.

Koukonen on ollut Lahden Karjalaseuran jäsen vuodesta 1965 ja sen puheenjohtaja vajaat 10 vuotta. Lahden Karjalaseuran 80-vuotisjuhlia vietettiin elokuussa evakkopatsaan paljastuksen yhteydessä.

Lahden Karjalaseuran hanke valtakunnallisen evakkopatsaan saamiseksi Lahteen kesti reilut viisi vuotta. Raimo Koukonen oli koko ajan patsastoimikunnan puheenjohtaja ja syvällä sitoutuneisuudellaan vaikutti keskeisesti siihen, että patsaan noin 160000 € rahoitus saatiin kerättyä kokoon.

Patsas paljastettiin Hennalan komentajanpuistossa elokuun 14. päivä.

Valitsemalla Raimo Koukosen vuoden lahtelaiseksi tänä karjalaisille merkittävänä vuonna haluaa Lahti-Seura muistuttaa evakoiden suuresta merkityksestä Lahden kaupungin kehittymiselle sellaiseksi kuin me sen tunnemme.

Lahden ja evakkojen suhde on yli 80 vuotta ollut erityinen. Silloinen kaupunginjohtaja Uuno Takki oli henkilökohtaisesti rautatieasemalla ja houkutteli junissa matkaavia evakkoja jäämään Lahteen. Hänen kutsuunsa vastattiin niin, että Lahteen tuli väkilukuun suhteutettuna eniten evakkoja koko Suomessa. Noin viidennes kaupungin asukkaista oli 40-luvun lopussa evakkoja.

Eikä pelkästään evakot henkilöinä, vaan myös heidän mukanaan Lahteen tulleet evakoiden yritykset, yhteisöt ja järjestöt ovat monipuolistaneet paikkakunnan elämää. Kuten esimerkiksi Koiviston Auto, Starckjohann, Diakonissalaitos, musiikkiopisto, Terijoen suomenkielinen yhteiskoulu eli Kannaksen yhteiskoulu, Wiipurin Reipas ja monet muut aktiiviset toimijat.

Koukonen otti tunnustuksen vastaan Lahti-päivän tilaisuudessa 30.10.2021. Kunniakirjan ja kukat luovutti Lahti-Seuran puheenjohtaja Sauli Hirvonen.

Raimo Koukonen jakoi kiitospuheessaan kunniaa kaikille evakoille:

Kiitän Lahti-seuraa osakseni tulleesta huomionosoituksesta. Arvostan sitä suuresti. Otan huomionosoituksen nöyränä vastaan. Haluan jakaa palkinnon kaikille evakoille, joiden elämäntyötä kunnioittaa elokuussa Hennalan Komentajanpuistoon paljastettu valtakunnallinen evakkopatsas. Emme pelkästään me jälkeläiset ole hyötyneet heidän ahkeruudestaan. Myös kaikki ne paikkakunnat, joiden elämää evakot rikastuttivat, niin kuin tämä rakas Lahtemme, ovat ikuisesti kiitollisia evakoille.

Kun meitä, jotka olemme itse kokeneet evakkotaipaleen tai joiden vanhemmat ovat olleet evakkoja, ei ole, seisoo evakkopatsas muistuttamassa heistä, jotka tekivät sen mikä oli pakko ja menetettyään paljon eli liki kaiken, aloittivat kaiken alusta. Ja selvisivät.

Samalla Evakkopatsas rikastuttaa omalta pieneltä osaltaa Lahden monipuolista muistomerkki- ja patsastarjontaa.

Evakkopatsaan pitkä taival päättyi juhlaan - muistomerkki paljastettiin Lahdessa

Valtakunnallinen evakoiden kunniaksi rakennettu muistomerkki sijaitsee entisellä kasarmialueella Lahden Hennalassa. Varat patsaaseen kerättiin lahjoituksina ja yrityksiltä.

Valtakunnallinen muistomerkki evakoiksi joutuneille paljastettiin lauantaina Lahdessa.

Patsaan paljastuksen suoritti eduskunnan Karjala-kerhon puheenjohtaja ja Hämeen vaalipiirin kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

- On luonnollista, että patsas on Suomen evakkopääkaupungissa eli Lahdessa.

Evakkopatsaan paljastus keräsi yleisöä, vaikka välillä satoi rankasti vettä. Kuva: Petri Niemi / Yle
Evakkopatsaan paljastus keräsi yleisöä, vaikka välillä satoi rankasti vettä. Kuva: Petri Niemi / Yle

Evakkopatsas paljastetaan
Lahdessa 14.8.

Evakkopatsas paljastetaan Hennalassa Lahden Upseerikerhon Komentajanpuistossa 14.8.2021.

Patsaan tausta juontaa yli kolmenkymmen vuoden taakse. Vuonna 1987 kipsinen pienoismalli lahjoitettiin Lahden Karjalaisille saatesanoin, että jos idea syntyy, voitte hyödyntää tätä patsasaihetta ja käyttää vapaasti.

Lue koko juttu Karjalan liiton sivuilta: 

Lahden evakkopatsas sai 25 000 euron avustuksen - silti rahaa puuttuu vielä

Lahden Hennalaan pystytettävä evakkopatsas on saanut merkittävän tuen opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Se myönsi 25 000 euroa patsaan toteuttamiseen.

Saadusta avustuksesta huolimatta tarvittava rahasumma ei ole vielä kokonaan koossa, sanoo Lahden Karjalaseuran ja patsastoimikunnan puheenjohtaja Raimo Koukonen tiedotteessa.

Lue koko juttu täältä: 
https://www.ess.fi/paikalliset/3204362


Evakkopatsaan rakennus alkoi Lahden Hennalassa

Vääntöä aiheuttanut evakkojen muistopatsas nousee Hennalaan ensi syksyksi. Lahden Karjalaseura on vetänyt patsashanketta itsenäisesti sen jälkeen, kun sillä menivät sukset ristiin kaupungin kanssa.

Lue koko juttu täältä: 
https://yle.fi/uutiset/3-11146246?utm_source=facebook-share&utm_medium=social&fbclid=IwAR0Pt0UmrPawsBxowpkFvyrizNIqU5wVD-aSINfYF2Ha84zACQOTbmdvWjw

Patsaan paljastusjuhlaa vietetään 14.8.2021.
Juha-Petri Koponen / Yle


Evakkopatsas

Hennalan Upseerikerho, Komentajanpuisto

Evakkopatsas seisoo tukevasti Hennalan Upseerikerhon Komentajanpuistossa.